3 sätt elektriker kan spara dig pengar 

Som husägare eller bostadsägare är vi nog alltid medvetna om att man av och till behöver hjälp med elektriska reparationer eller underhåll – elektriker göteborg. Men generellt sätt är det dyrt att anlita elektriker. Elektriker kostar uppemot 850 – 110 kr per timme, inklusive moms i Sverige! 

Av detta skälet kan det kännas lockande att ringa den händige vännen, eller försöka att åtgärda elfelet själv för att spara pengar. 

 Men vad du än gör ska du aldrig åtgärda elfel själv. Även de enklaste elfel är bäst att kontakta elektrikern för eftersom det är säkrare – och att du kan spara pengar långsiktigt. 

För den som ännu inte är övertygad har vi sammanställt en artikel där vi listar tre olika sätt som elektriker kan spara dig pengar på. 

 Arbetet utförs med minimal skada

De elektriker som du anlitar brukar vanligtvis ha flera års arbetslivserfarenhet av elarbeten och de har licenser som styrker deras kunskapsnivå. Tack vare deras gedigna erfarenhet, så vet de hur man installerar elledningar och utför elarbeten på rätt sätt.

 Förutom att minska risken med oavsiktliga bränder – och själva kostnaden för reparationerna som du måste stå för om en brand skulle inträffa av misstag – så vet elektriker hur hen ska utföra arbetet utan att orsaka för mycket ingrepp. Till exempel vet de hur man ska ta sig in i väggen för att komma åt de ledningar som de behöver arbeta med, utan att göra alltför stora hål i väggen. 

Om du gör jobbet själv skulle du förmodligen skapa en större röra än vad som behövs – vilket du senare måste spendera pengar på att åtgärda. 

  1. Du sparar tid och pengar

En elektriker vet vad och vilka typer av komponenter de behöver för att åtgärda ett elektriskt fel lysekil. Av denna anledningen behöver de inte åka flera vänder till byggvaruhuset, köpa förnödenheter som i slutändan inte passar in i bostaden eller spendera tid på att rådgöra och ställa frågor till vänner eller experter för att lösa problemet. 

 Hade du åtgärdat elproblemet själv hade du förmodligen kört flertalet rundor till byggvaruhuset och köpt alla förnödenheter. Samtidigt hade elarbetet förmodligen tagit längre tid. Kanske hade du till och med blivit tvungen att ta ledigt ifrån jobbet? Vi alla har hört talesättet “tid är pengar”!  

  1. Du ökar värdet av bostaden

I Sverige är elinstallationsarbeten ett så kallat reglerat yrke. Väldigt många andra elektriska arbeten räknas in som byggnads- och anläggningsarbeten. I dessa situationer gäller speciella regler som måste följas – framförallt av en behörig fackman eller elinstallatör. Detta har med att olagligt elinstallationsarbete är straffbart i Sverige. 

Därtill kan du som husägare vara ansvarig om det sker en olycka pga ett elarbete som du har gjort privat. Av den anledningen kan det vara svårt för dig att sälja din bostad eller ditt hus om du har utfört elarbeten utan behörig elektriker.