Planera och inreda ett väldigt litet kök

Vad bör du tänka på om köksrenovering ska ske i ett väldigt litet kök? Hur kan ordning och arbetsytor skapas? Vilken inredning bör prioriteras?

Det krävs en helt annan planering när köksrenovering ska ske i ett litet kök än om det sker i stort. Framförallt handlar det om att maximera ytan utan att det ska kännas för trångt.

Öppen planlösning

En vanlig lösning är att låta gränsen mellan kök och vardagsrum försvinna (öppen planlösning) och på så vis skapa yta och en öppen känsla. Då kan även det minsta köket upplevas ”normalstort”. Det kan jämföras mot hur kök byggdes förr med ett separat rum för köket – oavsett hur litet det blev. Vid en köksrenovering av ett minimalt kök kan alltså en tanke vara att slå ut en vägg och därmed ta bort gränsen mellan kök och andra rum.

Allt fler funktionella lösningar

Med nya boendealternativ har även nya behov vuxit fram. Dagens tillverkare av köksinredning möter upp detta med flexibla förvaringslösningar och inredning med multipla användningsområden. Det som är förvaring – kan även vara något att sitta på osv.

Hela vägen till taket

Vid köksrenovering av ett mindre kök är det framförallt förvaring och arbetsytor som brukar vara en svårighet att få till. En sak att tänka på är att utnyttja hela vägen upp till taket för förvaring. Samtidigt kanske delar av skafferiet, eller förvaring av kastruller, kan lyftas ut till ett närliggande rum?

Arbetsytor måste inte heller vara tillgängliga konstant. Förr var det mycket vanligt att skärbrädor och brädor för bakning kunde fällas in i köket. Idag är behovet annorlunda men avställningsytor och arbetsytor kommer det alltid att finnas behov av.

En rörlig köksö

Med en rörlig köksö – istället för en fast – blir det även lättare att skapa flexibilitet. När köket ska användas kan köksön användas för avlastning, förvaring eller arbetsyta. Men den kan lika gärna användas i vardagsrummet om det öppen planlösning.