Vita tänder, snabba resultat

Vita tänder

Vita tänder. Vem vill inte ha det? Många längtar efter snö vita tänder för att få ett så kallat “Hollywood smile” som både påverkar ens utseende och självkänsla.

Människor har olika tänder med olika grundfärg som blir mörkare med tiden. Missfärgning av tänder beror på mat och dryck som sätter sig mellan tänderna, men för den som röker eller använder snus är det främst tobak som missfärgningar kommer ifrån. Även tandfyllningar kan orsaka en blå grå missfärgning för rotfyllda tände. Därför började man utföra en behandling som hjälper tänderna att få tillbaka sin grundfärg eller bli vitare.

Tandblekning

Tandblekning kallas den behandlingen man gör för att få vitare tänder. Du kan göra den själv genom att köpa tandblekningsprodukter från apotek eller hos tandläkare. Däremot får varken ammande och gravida kvinnor eller omyndiga personer genomgå denna typ av behandling. Man måste vara över 18 år gammal för att kunna få behandlingen, samt att tänderna ska vara fullt friska. Det vill säga inga hål eller beläggningar och att eventuella fyllningar är i mycket bra kvalitet. Därför undersöks tänderna först av en tandläkare som bedömer om det går att utföra behandlingen på dina tänder eller inte.

Dental help - Tandblekning - Before / After

Blekningsmedel och behandling

Det finns olika typer av blekningsmedel som användas vid tandblekning. Det kan vara en tandkräm, blekningspulver, engångs remsor, lack eller en gel. Oftast är det en gel som man använder. Det verkningsfulla ämnet i blekningsmedlet är oftast karbamidperoxid eller väteperoxid.

Det börjar med att du får lämna ett avtryck av dina tänder för att med hjälp av det framställa en plastskena som passar tänderna, för att sedan få det hem med en blekningsgel. Där fyller du skenan med gelen och sätter den på dina tänder en till två timmar dagligen. Det brukar ta tre till fyra dagar för att få full effekt, men du kan behöva fortsätta med behandlingen i upp till två veckor beroende på hur missfärgade dina tänder är.

Oftast behöver man upprepa behandlingen flera gånger för att få full effekt, men det slutliga resultatet beror på hur missfärgade dina tänder var vid början av behandlingen. Därför tar man bilder på tänderna innan behandlingen för att kunna se resultatet tydligt, genom att jämföra färgen på tänderna efter behandlingen med den innan behandlingen. Resultatet håller oftast i upp till tre år.

Efter behandlingen

Efter behandlingen blir ibland tänderna och tandköttet mycket känsliga och därför kan det vara bra att undvika mycket kalla eller mycket varma drycker. Du ska också undvika drycker som orsaker missfärgningar, såsom vin, te och kaffe, samt alltid rengöra tänderna mycket noga med en skonsam tandborste och bra fluortandkräm.