Utbilda dig till rörmokare 

Att arbeta som rörmokare är mer än att bara rensa avlopp. En rörmokares arbetsuppgifter är mycket bredare än så. Om du är tekniskt lagd och gillar att arbeta med händerna kan rörmokare vara något för dig. Du arbetar med allt från att installera och sammanfoga pumpar och rör till att följa tekniska beskrivningar. Är du nyfiken på att börja arbeta som rörmokare i framtiden behöver du ha en utbildning som ger dig kunskap och praktiskt erfarenhet. Det finns flera vägar att gå om du vill utbilda dig till rörmokare. I texten som följer får du en kort genomgång på hur du kan gå tillväga för att hitta en utbildning som sedan leder till att du är färdig rörmokare. 

Gymnasieutbildning 

Du kan få bra grundläggande utbildning när du går på gymnasiet. För att utbilda dig till rörmokare redan under gymnasiet ska du söka till VVS och fastighetsprogrammet. När du har avslutat din treåriga gymnasieutbildning har du möjlighet att börja som lärling direkt, eller plugga vidare. När du går VVS- och fastighetsprogrammet ingår det ett antal veckors praktik på en arbetsplats. Eftersom VVS och fastighetsprogrammet är ett brett program får du breda kunskaper som kan vara bra att ha med sig. Sedan kan du välja att rikta in dig på VVS. 

Vuxenutbildning 

Men om du redan har gått klart gymnasiet kan du ändå skola om dig och bli rörmokare. Det finns ett flertal bra utbildningar du kan gå på vuxenskolor såsom Astar, Lernia och Komvux. Dessa vuxenskolor finns på de flesta orter. Du kan välja att läsa på helfart eller på halvfart om det passar dig bättre. När du har avslutat din utbildning kan du söka dig till ett företag. Där får du gå som lärling under en viss tid innan du kan jobba fullt ut som rörmokare. Det tar ungefär fem år från att du påbörjar din utbildning tills att du kan bli en yrkesverksam rörmokare. Det är för att när du går din utbildning får du lära dig både praktiskt och teoretiskt och en del av utbildningen är APL vilket är en förkortning och betyder arbetsplats förlagt lärande. Beroende på vilken skola du väljer så kan delar av lärlingstiden kombineras med skolgången vilket innebär en något kortare utbildningstid. När din lärlingstid börjar att gå mot sitt slut och så får du avlägga ett så kallat branschprov. Så snart som det är godkänt får du ett certifikat som bevisar att du är utbildad VVS montör och det är fritt fram för dig att börja ett arbete som rörmokare.