Båttrailer bäst i test

Att välja rätt båttrailer till båten är inte alltid enkelt eftersom det finns många olika släp att välja mellan. I stort sett alla båttrailers som säljs i Sverige håller bra kvalitet men däremot skiljer de sig prismässigt samt i längd och vikt. Bäst i test ger bra vägledning och tips för den som är på väg att investera i en ny båttrailer.

Att tänka på

Det finns en hel del faktorer att ta i beräkningen vid val av båttrailer. Självklart måste båttrailern passa båtens längd och vikt. Kom ihåg att ta i beräkningen båtens extra vikt som vanligtvis orsakas av exempelvis batterier, utrustning och bränsle.

För små båtar brukar det vara tillräckligt att skaffa en så kallad obromsad båttrailer. Dessa säljs normalt till ett lägre pris. En obromsad trailer har ingen bromsfunktion och får hantera en totalvikt på max 750 kilo. För större båtar ska man välja en bromsad båttrailer, det vill säga en trailer med bromsfunktion, som kan hantera en totalvikt på över 750 kilo.

Rätt storlek

När man väljer rätt storlek på en båttrailer utgår man alltid från den båt som trailern ska frakta med sin flex-o-fold. Det finns idag ett brett sortiment att välja mellan, från väldigt små trailers till båttrailers som är över åtta meter långa. Det finns även båttrailers som specialtillverkas för vissa typer av vattenfarkoster som exempelvis vattenskoter.

Reglerna är dessutom olika för ett tungt eller ett lätt släp. För att en båttrailer ska klassas som tungt släp behöver summan av totalvikten av båttrailern och bilens tjänstevikt är högre än 3500 kilo. Samtliga båttrailers kommer därför att klassas som lätt släp oavsett om vikten är under 750 kilo eller över. För tungt släp, från 3500 kilo och upp, krävs det att föraren har behörighetstillägget E på sitt körkort och är behörig att köra tunga släp.

Bäst i test

Det finns många bra båttrailers av  god kvalité på marknaden i dag men här följer några som hamnat högt i rakningen för bäst i test.

Tiki BT3500BP X är en mycket bra båttrailer för den som kommer att frakta en exklusiv båt. Detta är en bromsande kvalitetstrailer som klarar att frakta båtar med en längd på elva meter och en maxvikt på 2500 kilo.

Tiki BT500 är en lätt obromsad båttrailer som dessutom är skattebefriad. Denna båttrailer klarar en maxvikt på 350 kilo och klarar en båtlängd på högst 480 centimeter.

Variant Ocean 501-10 är en prisvänlig trailer som ger mycket för pengarna. Det är en obromsad vagn som klarar en maximal längd på 450 centimeter och en högsta vikt på 375 kilo eller 475 kilo.

Variant Ocean 750 har ett mycket bra pris och är båttrailer som klarar tyngre last. Det här är en mycket funktionell obromsad trailer som ger en flexibel och smidig båttransport samt förvaring. Släpet klarar en båtlängd på högst 480 centimeter samt en högsta last på 600 kilo.