Funderar du på en köksrenovering?

Köket är ett av hemmets viktigaste rum. Det är där många av oss äter frukost inför våra arbetsdagar, och varvar ned efteråt. Inte så konstigt då att vi känner att det är särskilt viktigt att vi trivs i köket. Kanske känner du inte ro i köket just nu, då kan det vara för att köket behöver en ansiktslyftning.

Fräscha upp köket

Eftersom köket används så mycket är det också ett av de rum som slits fortast. Köksluckorna tappar sin lyster, kanterna blir nötta och så vidare. Det kan vara en bra idé att renovera köket med mellan 10-20 års mellanrum.

Från ritning eller monteringsfärdigt?

Om du tar hjälp av en professionell renoveringsfirma kan du själv bestämma om ditt nyrenoverade kök ska vara monteringsfärdigt eller byggas från ritning. Det absolut vanligaste, och billigaste, är att välja ett färdigt kök. Det vill säga att du åker till en butik som säljer färdiga kökslösningar. Du väljer ett du gillar och kan sedan låta en renoveringsfirma riva ut ditt gamla kök och montera det nya. Ett annat alternativ är att du bygger ett unikt kök. Du bör i sådana fall ha koll på hur du gör en ordentlig ritning. I vilket fall kan du då välja material, färger och utförande helt som du själv vill ha det. Det blir lite dyrare, men det blir också unikt.

Billigare köksrenovering med ROT

ROT-avdraget kan som mest uppgå till 50 000 kronor per år. Du har rätt att få ROT-avdrag för byggtjänster som genomförs i ditt hem, exempelvis en köksrenovering. ROT-avdraget görs på arbetskostnaden, du kan alltså inte få ersättning för byggmaterialet. Hur som helst kan du sänka kostnaden för en köksrenovering med upp till 30 procent genom att göra avdraget.

Mixa dyra och billiga delar?

Om din budget är begränsad kan det kanske kännas svårt att skissa upp köket precis som du vill ha det. De finaste köken som går att köpa ligger för långt ovanför din budget, och de billigaste håller helt enkelt inte måttet. En lösning på det dilemmat kan vara att du lägger ner lite mer tid på att välja ut delar till köket. Genom att blanda dyra och billiga komponenter med varandra kan du få till en helhet som känns exklusiv. Om du till exempel väljer ett billigare kylskåp kan du satsa på att köpa en dyrare spis. Genom att välja stilsäkra men relativt billiga köksluckor kan du köpa en dyrare köksbänk och så vidare. Om du kombinerar på ett smart sätt kommer de billigaste delarna passa in utmärkt och du får ett kök som har samma exklusiva känsla som ett dyrare kök.