Kostnader att räkna med vid renovering

Att det är dyrt att renovera ett kök vet dom flesta men exakt vad summan kan komma att landa på för den som planerar en köksrenovering kan vara svårt att avgöra på rak arm. För att kunna räkna ut ett ungefärligt pris behöver man såklart veta vad man ska räkna med – alltifrån stommar och luckor till eventuella kostnader för hantverkare. Här kan du läsa mer om vad du bör räkna med inför en köksrenovering samt vad dom olika posterna kan kosta på ett ungefär.

Rivning

En del av en köksrenovering är vanligen att riva ut det nuvarande köket. Detta kan man göra själv om man har tid, lust och ork att göra det – i annat fall kan man anlita någon som river ut och fraktar bort det gamla köket. Tänk på att du kan sälja dina gamla stommar, luckor och vitvaror om dom är i gott skick.

Ytskikt

En annan del av en köksrenovering som man kanske inte tänker på i första hand är att även ytskikten i köket behöver renoveras efter att det gamla köket rivits ut. Detta gäller golv, väggar och eventuellt tak behöver bytas upp eller fräschas upp

Stommar, luckor och vitvaror

Inför en köksrenovering är det lätt att man tänker att det bara är själva delarna till köket som kommer att kosta – det vill säga stommar, luckor, vitvaror och så vidare. Detta är möjligen den dyraste posten även om det finns olika prisklasser och tillverkare att välja bland.

Allt beror såklart på hur stort kök man har, hur mycket inredning som behövs och vad man väljer för typ av vitvaror innan du renovera Göteborg och har kollat runt först. Bara kyl och frys kan skilja sig enormt mycket i pris – en enklare modell kostar ett par tusenlappar medan en mer avancerad och med fler finesser så som ismaskin kan kosta uppemot 40–50000 kronor.

Kontaktar man en köksleverantör får att få hjälp att rita upp ett nytt kök kan man ofta få fram ett prisförslag för vad det kommer att kosta. Ha då i åtanke att dom ovan nämnda kostnader, med rivning och ytskikt inte är inräknade i det priset.

Hantverkare

En sista sak att räkna med vid en köksrenovering är kostnader för hantverkare. Kanske är man händig och planerar att göra det mesta själv, alltifrån att riva till att byta golv och montera stommarna. Däremot finns det sådant man inte får och sådant man inte bör göra själv. Att dra el är faktiskt inte tillåtet för den som inte är utbildad elektriker så räkna med kostnader för en sådan. Sedan kan det vara bra att anlita en rörmokare när det kommer till sådant som rör vatten och avlopp – till exempel att koppla in diskmaskin och blandare.

Att genomföra en köksrenovering är näst intill omöjligt till ett billigt pris. Däremot kan priset bli högre och lägre beroende på val av köksleverantör, vilka vitvaror man vill ha, hur stort kök man har samt beroende på hur mycket av jobbet man kan göra själv. Ska man bara genomföra en köksrenovering i sitt liv kan det dock vara värt att spara ihop en extra slant för att få precis det resultat man drömmer om.